ORGANIZACIJA
 
Print this page Generate PDF za vas
Održiva proizvodnja i prerada biljnih proizvoda
line
Istraživanja u okviru ove jedinice slede kako svetske, tako i nacionalne prioritete razvoja u oblasti hrane, a to je održiva proizvodnja i prerada, čijim postavkama je organska proizvodnja najbliža.
Alternativne biljne vrste iz grupe cerealija (Triticum aestivum ssp. spelta) i pseudocerealija (Amaranthus sp., Fagopyrum sp.) ispituju se s aspekta: genetske divergentnosti i predodređenosti za gajenje u organskoj proizvodnji, skladišnog aspekta održivosti uz bioekološke metode zaštite, optimizacije tehnologije prerade uz kreiranje palete novih prehrambenih (organski sertifikovanih, GMO-free, gluten-free) proizvoda, kao i zahteva potrošača i tržišta u oblasti organskih proizvoda. Ekološki aspekt očuvanja životne sredine istražuje se kroz optimizaciju tehnologije ekstrudiranja i peletiranja sporednih proizvoda biljne proizvodnje.
Pored primene standardnih analitičkih, biohemijskih, molekularnih metoda u funkciji potvrde nutritivnih i senzornih karakteristika, zdrastveno bezbednog aspekta, kako specifičnih sirovina, tako i formatiranih gotovih proizvoda, istraživanja su usmerena i ka razvoju novih metoda u funkciji potvrde autentičnosti organskog proizvoda.