Istraživački centar za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda
U Istraživačkom centru za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda obavlja se naučnoistraživački rad, kao i poslovi vezani za komercijalizaciju naučnoistraživačkog rada u oblastima:
- Tehnologija žita i brašna (ispitivanje kvaliteta sirovina, skladištenje, mlinarstvo, pekarstvo, testeničarstvo);
- Tehnologija voća i povrća, tehnologija šećera, tehnologija konditorskih proizvoda, fizičke osobine proizvoda biljnog porekla, metode skladištenja i konzervisanja;
- Mikrobiologija hrane, tehnološka mikrobiologija, higijenska ispravnost prehrambenih proizvoda;
- Bezbednost i kvalitet hrane biljnog porekla;
- Implementacija sistema kvaliteta (ISO, HACCP i dr.) u prehrambene pogone;
- Tehnologija tradicionalnih proizvoda, zaštita geografskog porekla, hemija i biohemija proizvoda biljnog porekla, funkcionalni proizvodi.
Za obavljanje dela eksperimentalnih ispitivanja iz navedenih oblasti, Istraživački centar za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda u svom sastavu ima dva odeljenja, gde se naučnostručna saznanja dobijaju u procesu prenosa teorijskih znanja u praksu:
- Pilot postrojenje za tehnologiju mlinsko-pekarskih proizvoda;
- Pilot postrojenje za šećernu repu.
Centar se, osim navedenih delatnosti, bavi:
Izradom tehničko-teholoških projekata, uvođenjem novih tehnologija i proizvoda u pogone, organizacijom seminara i savetovanja, izradom naučnostručnih elaborata, stručnim konsultacijama, obukom kadrova iz privrede i direktnim intervencijama u prehrambenim pogonima.
Istraživački centar za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda u svom sastavu ima tri istraživačke jedinice:
- Hrana i tehnologija hrane
- Kvalitet, funkcionalnost i bezbednost hrane
- Održiva proizvodnja i prerada biljnih proizvoda