ORGANIZACIJA
 
Print this page Generate PDF za vas
Istraživački centar za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda
line
U Istraživačkom centru za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda obavlja se naučnoistraživački rad, kao i poslovi vezani za komercijalizaciju naučnoistraživačkog rada u oblastima:
  • Tehnologija žita i brašna (ispitivanje kvaliteta sirovina, skladištenje, mlinarstvo, pekarstvo, testeničarstvo);
  • Tehnologija voća i povrća, tehnologija šećera, tehnologija konditorskih proizvoda, fizičke osobine proizvoda biljnog porekla, metode skladištenja i konzervisanja;
  • Mikrobiologija hrane, tehnološka mikrobiologija, higijenska ispravnost prehrambenih proizvoda;
  • Bezbednost i kvalitet hrane biljnog porekla;
  • Implementacija sistema kvaliteta (ISO, HACCP i dr.) u prehrambene pogone;
  • Tehnologija tradicionalnih proizvoda, zaštita geografskog porekla, hemija i biohemija proizvoda biljnog porekla, funkcionalni proizvodi.
Za obavljanje dela eksperimentalnih ispitivanja iz navedenih oblasti, Istraživački centar za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda u svom sastavu ima dva odeljenja, gde se naučnostručna saznanja dobijaju u procesu prenosa teorijskih znanja u praksu:
  • Pilot postrojenje za tehnologiju mlinsko-pekarskih proizvoda;
  • Pilot postrojenje za šećernu repu.
Centar se, osim navedenih delatnosti, bavi:
Izradom tehničko-teholoških projekata, uvođenjem novih tehnologija i proizvoda u pogone, organizacijom seminara i savetovanja, izradom naučnostručnih elaborata, stručnim konsultacijama, obukom kadrova iz privrede i direktnim intervencijama u prehrambenim pogonima.

Istraživački centar za tehnologiju biljnih prehrambenih proizvoda u svom sastavu ima tri istraživačke jedinice:
  • Hrana i tehnologija hrane
  • Kvalitet, funkcionalnost i bezbednost hrane
  • Održiva proizvodnja i prerada biljnih proizvoda