Kvalitet, funkcionalnost i bezbednost hrane
Cilj istraživanja ove istraživačke grupe su fundamentalna, primenjena i razvojna istraživanja u oblasti hemije i mikrobiologije hrane, sa posebnim akcentom na funkcionalne sastojke. Važan zadatak jeste razvoj i karakterizacija prehrambenih proizvoda, koji mogu da poboljšaju zdravstveni status/zdravlje ljudi.
Fokus istraživanja usmeren je prema: ispitivanju prirodnih izvora koji sadrže potencijalne bioaktivne komponente određivanjem njihovog sastava i antioksidativnog potencijala; kreiranju prehrambenih proizvoda na bazi žita koji sadrže te komponente, ispitivanju kvaliteta i bezbednosti kreiranih proizvoda.
Istraživačke metodologije sirovina i kreiranih proizvoda uključuju: određivanje sadržaja polifenolnih jedinjenja, vitamina, šećera, masnih kiselina i proizvoda oksidacije lipida primenom tečne i gasne hromatografije; prehrambenih vlakana enzimskom metodom; mikrobiološka ispitivanja; senzorsku ocenu proizvoda primenom panela treniranih ocenjivača.