ORGANIZACIJA
 
Print this page Generate PDF za vas
Hrana i tehnologija hrane
line
Istraživačku jedinicu čini multidisciplinarni tim istraživača tehnološke, hemijske i agronomske struke. Rad istraživača je usmeren na naučno-istraživačke teme po projektima od nacionalnog i međunarodnog značaja, prvenstveno u oblastima žetvenih i posležetvenih tehnologija, kao i razvoja funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
Angažovani istraživački tim poseduje znanja i veštine iz oblasti tehnologije prerade žita i brašna, tehnologije prerade šećerne repe, tehnologije prerade voća i povrća, skladištenja i posležetvenih tehnologija, ambalaže i pakovanja, kontrole kvaliteta i bezbednosti hrane (fundamentalna i primenjena reologija, spektroskopija, automatska kapilarna elektroforeza, tečna hromatografija sa masenom spektrometrijom itd.).
Buduće planirane aktivnosti se odnose na razvoj novih procesnih tehnologija (nanoinkapsulacije, hidrotermičku preradu, visokopritisne tehnologije, tehnologiju ultrahomogenizacije i ekstrakcione tehnologije), primenu novih materijala i sastojaka (bionano kompoziti, modifikovani skrobovi, biorazgradivi materijali) i novih tehnika (NIRS, in vitro tehnike, tehnike razdvajanja, tehnike mikro strukturne analize, RFID aplikacije).
Radne aktivnosti predviđaju, osim kompleksnih istraživanja vezanih za naučne projekte, i definisanje rešenja, koja će dovesti do približavanje nauke i privrede.