NAUČNA PUBLICISTIKA
 
Print this page Generate PDF za vas
Monografije
line

sandra-korice_monog._2.jpg

informacije o izdanju
Dr Aleksandra Mišan, dr Ivana Arsić, dr Sofija Đorđević, dr Vanja Tadić, dr Đorđe Psodorov, 2013. godina: FUNKCIONALNA HRANA I LEKOVITO BILjE

Višegodišnje iskustvo autora i rezultati naučnoistraživačkog rada, inspirisanog željom da hleb i pecivo, kao osnovne životne namirnice, postanu funkcionalne,  pretočeni su u Monografiju, u okviru koje su prikazane sve faze procesa nastajanja novih funkcionalnih pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda na bazi lekovitog bilja. Monografija je podeljena u pet poglavlja, u okviru kojih se autori bave problemom definisanja i deklarisanja funkcionalnih proizvoda, sekundarnim biomolekulima kao nosiocima biološke aktivnosti lekovitog bilja, kao i biljnim drogama korišćenim u radu. Kako su proizvodi namenjeni osobama sa „određenim zdravstvenim tegobama“ ili za prevenciju takvih stanja, opisani su i biljni dodaci, originalne, ciljno komponovane biljne mešavine, kao i način proizvodnje i karakteristike pekarskih i brašneno-konditorskih proizvoda na bazi njihovog korišćenja.



Cena* knjige:2000 din
za vas

Monografija_Ljilja_K._2.jpg

informacije o izdanju
Dr Ljijana Kostadinović, 2013. godina: UTICAJ LEKOVITOG BILJA NA ZDRAVLJE ŽIVOTINJA

Monografija „Uticaj lekovitog bilja na zdravlje životinja“ nastala je kao rezultat dugogodišnjeg naučnog i stručnog rada i iskustva autora i na pristupačan način ukazuje na mogućnosti primene odabranog lekovitog i začinskog bilja, kao i njihovih etarskih ulja u profilaksi i terapiji različitih oboljenja farmskih životinja sa akcentom na ogroman potencijal lekovitog bilja u proizvodnji fitoaditiva za stočnu hranu kao bezbedne alternative sintetskim antibioticima, promotorima rasta i drugim ksenobioticima. Monografija ističe pozitivne karakteristike i prednosti primene lekovitog bilja i njihovih etarskih ulja kao nepresušnog resursa zdravlja životinja radi proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane za ljude.



Cena* knjige:950 din
za vas

Monografija-Pali_4.jpg

informacije o izdanju
Dr Dragan Palić, 2013. godina: SOYBEAN PROCESSING, QUALITY ASSESSMENT AND UTILIZATION AS ANIMAL FEED
Monografija „Soybean processing, quality assessment and utilization as animal feed” se bavi različim aspektima soje, koja se koristi kao sirovina za proizvodnju proteinskih i proteinsko-energetskih komponenti namenjenih formulisanju kompletnih krmnih smeša. Cilj Monografije je da se na pristupačan način predstave antinutritivni faktori soje, termički tretmani koji se koriste za njihovu redukciju, ocena kvaliteta tretmana i upotreba tremički tretiranih hraniva kao hrane za životinje.

Cena* knjige:1000 din
za vas

Scan-monog..jpg

informacije o izdanju
Dr Marijana Sakač, dr Ivana Sedej, dr Anamarija Mandić, dr Aleksandra Mišan, 2012. godina: HELJDA – SIROVINA ZA PROIZVODNJU FUNKCIONALNE HRANE

Monografija HELJDA SIROVINA ZA PROIZVODNJU FUNKCIONALNE HRANE predstavlja zaokruženje dugogodišnjih ispitivanja nutritivnih, reoloških, funkcionalnih i senzorskih karakteristika brašna od heljde, kao i mogućnosti kreiranja niza pekarskih, testeničarskih i brašneno-konditorskih proizvoda iz kategorije proizvoda sa dodatom vrednošću, kao i onih iz kategorije bezglutenskih proizvoda, namenjenih obolelima od celijakije. Monografija, takođe, daje pregled ređe korišćenih i slabije naučno izučavanih proizvoda od heljde – klijanaca od heljde, zelene mase heljde, čaja od heljde, kao i meda od heljde.



Cena* knjige:1400 din
za vas

Scan-korice_mon..jpg

informacije o izdanju
Dr Slavko Filipović, dr Marijana Sakač, dr Đorđe Psodorov, dr Dragan Palić, dr Vidica Stanaćev, dr Šandor Kormanjoš, dr Jelena Filipović, dr Rade Jovanović, dr Đorđe Okanović, dr Natalija Džinić, 2013. godina:EKSTRUDIRANJE U PROIZVODNJI HRANE ZA ŽIVOTINJE

Monografija „Ekstrudiranje u proizvodnji hrane za životinje“ nastala je kao rezultat dugogodišnjih ispitivanja primene postupka ekstruzije u proizvodnji hrane za životinje, sa akcentom na tehnologiju proizvodnje, nutritivnu vrednost, higijensku ispravnost, fizičko-hemijske karakteristike hrane i hraniva pre i nakon ekstrudiranja, kao i kvalitet mesa životinja hranjenih ekstrudiranom hranom. Autori se iskreno nadaju da će Monografija doprineti obogaćenju naučno-stručne literature iz oblasti proizvodnje hrane za životinje primenom termičkih tretmana, a svoju praktičnu primenu imaće u industriji hrane za životinje, kao i na fakultetima, institutima i nizu naučnoistraživačkih organizacija koje se bave izučavanjem ishrane domaćih životinja i proizvodnje hrane za životinje.



Cena* knjige:1200 din
za vas

Korica_Monografija_Simurina-Filipcev.jpg

informacije o izdanju
Olivera Šimurina, dipl. inž., dr Bojana Filipčev, 2012. godina: ZAMRZAVANJE U PEKARSKOJ INDUSTRIJI
Monografija „ZAMRZAVANJE U PEKARSKOJ INDUSTRIJI“ obrađuje nove tehnologije zamrzavanja, koje postavljaju nove uslove procesa i specifične zahteve kvaliteta sirovina. U tom smislu, dati su kriterijumi zahteva kvaliteta osnovnih i dodatnih sirovina, kao i optimalne granice uslova proizvodnih faza. Na pregledan i sistematičan način prikazani su uzroci mogućih grešaka, kao i načini njihovog uklanjanja u predmetnom procesu. Cilj ove monografije jeste da u adekvatnom obimu i na pristupačan način prikaže karakteristične faze u procesu zamrzavanja za sve grupe  zamrznutih testa (beskvasno, kvasno nefermentisano i kvasno delimično fermentisano), kao i sve grupe zamrznutih poluproizvoda (zamrznuti polupečeni i zamrznuti pečeni proizvodi).

Cena* knjige:1000 din
za vas

Korice-mon..jpg

informacije o izdanju
dr Milutin Ristić, dr Đorđe Okanović, dr Marijana Sakač, 2011. godina: KARAKTERISTIKE ŽIVOTINJSKIH SPOREDNIH PROIZVODA I NJIHOVA NAMENA

Monografija KARAKTERISTIKE ŽIVOTINJSKIH SPOREDNIH PROIZVODA I NJIHOVA NAMENA,  je od izuzetnog značaja, aktuelna i kompleksna, u kojoj su autori  studiozno pristupili i obradili prema savremenim zahtevima.  Sadržaj knjige sveobuhvatno i uz primenu savremenih naučnih metoda obrađuje problematiku sporednih proizvoda zaklanih životinja, daje predloge rešenja njihove prerade i primene, odnosno predlaže odgovorno, bezbedno i efektivno korišćenje dobijenih proizvoda iz životinjskih sporednih proizvoda.



Cena* knjige:1200 din
za vas

kuvana-sunka.jpg

informacije o izdanju
Dr Đorđe Okanović, 2006. godina: KUVANA ŠUNKA
Knjiga obrađuje aktuelnu problematiku iz područja nauke o mesu i tehnologije prerade mesa i predstavlja značajan doprinos poznavanju procesa, hlađenja, salamurenja i tehnologije izrade polutrajnih konzervi od mišića buta svinja otkoštenih rano post mortem. Rezultati su interesantni i za našu industriju mesa, jer njihovom primenom bi se se ostvarila značajna racionalizacija u proizvodnji i velika ekonomska dobit u izradi ovog masovnog i skupog proizvoda.
Knjiga je namenjena svima koji se na bilo koji način sreću ili studioznije bave proizvodnjom i preradom mesa, posebno konzervi od mesa u komadima.

Cena* knjige:600 din
za vas

tehnologija-proizodnje.jpg

informacije o izdanju
Dr Milutin Ristić, dr Slavko Filipović, dr Marijana Sakač, mr Šandor Kormanjoš: TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE PROTEINSKO-ENERGETSKIH HRANIVA OD NEJESTIVIH SPOREDNIH PROIZVODA ZAKLANE ŽIVINE
U potpunosti su obrađeni raznovrsni i mnogobrojni problemi tehnologije proizvodnje proteinsko-energetskih hraniva od nejestivih sporednih proizvoda zaklane živine. Delo popunjava dugogodišnju prazninu u našoj stručnoj literaturi. Posebna vrednost izložene materije je njena praktična aplikativnost. Iz Monografije se mogu odabrati optimalna rešenja proizvodno-tehnološkog karaktera prerade nejestivih sporednih proizvoda zaklane živine u animalna hraniva visoke biološke vrednosti i odgovarajućeg higijenskog stanja.

Cena* knjige:1200 din
za vas

zavod-za-tehnologiju-zita-i.jpg

informacije o izdanju
ZAVOD ZA TEHNOLOGIJU ŽITA I BRAŠNA 1957-1997.
Zavod za tehnologiju žita i brašna je 1997. godine obeležio punih 40 godina uspešnog rada i razvoja, kao institucija koja je u okviru svoje delatnosti objedinjila naučni rad, primenu naučnog rada u privredi i laboratorijsku kontrolu kvaliteta za sve subjekte uključene u procese proizvodnje, prerade, prometa i kontrole kvaliteta žita.

Cena* knjige:300 din
za vas